
Stress na een miskraam
Na een miskraam kunnen gevoelens zoals verdriet, angst, boosheid, vertwijfeling, opluchting of schuldgevoel ook leiden tot verhoogde stressniveaus. Deze emoties, en vooral de afwisseling ervan, kunnen het moeilijk maken om dagelijkse taken uit te voeren. En kunnen je in veel gewone dingen belemmeren.
Stress na een miskraam.
Stress, je kent het wel. Maar wist je dat het na een miskraam ook regelmatig voorkomt?
Na een miskraam kunnen gevoelens zoals verdriet, angst, boosheid, vertwijfeling, opluchting of schuldgevoel ook leiden tot verhoogde stressniveaus. Deze emoties, en vooral de afwisseling ervan, kunnen het moeilijk maken om dagelijkse taken uit te voeren. En kunnen je in veel gewone dingen belemmeren.
Stress kan ook optreden wanneer je probeert deze gevoelens te onderdrukken of jezelf te dwingen om snel door te gaan. Deze stress kan zich dan ook uiten in lichamelijke symptomen zoals vermoeidheid, spierpijn, slaapproblemen en hoofdpijn.
Herken jij dat?
Dat nare gevoel? Die steeds weer terugkerende hoofdpijn? Of die snelheid van emoties die elkaar afwisselen dat je het nauwelijks bij kan houden?
Rinske vertelde me er laatst over tijdens haar laatste afspraak bij mij. Ze had na haar miskraam veel meer last van haar nek. Dat had ze voor die tijd ook al wel wat, maar nu veel erger. Ze liep ervoor bij de fysio. Hoe mooi om te horen dat ze na het traject minder last heeft van haar nek. Ze zei: “ik vind het zo verbazend, mijn nek voelt echt minder vast, de druk is weg.”
Ik ben dan samen met haar verwonderd.
Weet je, het is voor iedereen anders maar stress kan een normale reactie zijn op een ingrijpende ervaring zoals een miskraam.
Het is dan belangrijk om jezelf ruimte te geven om de emoties die er zijn te voelen zonder oordeel. Maar dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan.
Daarom hier een paar tips die je helpen bij stress na een miskraam:
o Heb geduld met jezelf. Probeer jezelf niet te veel druk op te leggen en wees lief voor jezelf. Het rouwproces is uniek, niet te vergelijken en kan in golven komen, soms totaal onverwacht. En onthoud; elke traan is een druppeltje liefde.
o Erken emoties. Het is normaal om veel verschillende emoties te ervaren na een miskraam. Je kunt verdriet, woede, verwarring maar bijvoorbeeld ook opluchting voelen. Erken al deze gevoelens en geef jezelf toestemming om ze te voelen. Laat het er zijn en koppel er geen oordeel aan.
o Praat erover. Het delen van je gedachten en gevoelens kan enorm helpen. Het uiten van je emoties vermindert stress en zorgt ervoor dat je je minder alleen voelt. Bedenk dat mensen vaak goedbedoeld reageren of adviseren. Je hoeft daar niet per sé iets mee, hoor de reacties van anderen ook aan zonder oordeel.
o Rust en herstel. Geef jezelf de tijd om fysiek en mentaal te herstellen. Vermijd overbelasting en zorg voor voldoende slaap. Bedenk dat voor de meeste mensen rust niet komt door een soort totale passiviteit. Juist lichaamsbeweging, zoals bijvoorbeeld wandelen, kan ook helpen om stress te verminderen. Het hoeft allemaal niet groots. Zoek uit wat voor jou fijn is.
o Zoek professionele hulp. Als je merkt dat de stress je overweldigt of dat je moeilijk kunt omgaan met je emoties kan het nuttig zijn om contact op te nemen. Een belletje kan soms al heel helpend zijn.
Of gun jezelf het individuele traject waarin je ook leert omgaan met stress na een miskraam.
Je zult merken dat dit onvergetelijk is en je met vertrouwen en rust weer vooruit kan.
Een warm welkom voor jou.
Groetjes, Annemarie